WAAROM DOE IK WAT IK DOE?

DE REDEN WAAROM IK DOE WAT IK DOE.

Omdat ik denk dat het anders kan. Mensen met een beperking worden vaak in een hokje geduwd.  Daar wil ik verandering in brengen. Mensen met een beperking willen ook gewoon leven net als jij en ik. Naar school, werken,sport beoefenen, lol maken, relaties aangaan. Vaak werken mensen met een beperking bij dagbesteding, voor vele is dit geen probleem. Er zijn ook veel mensen met een beperking die makkelijk bij een werkgever kunnen werken tegen gewoon Loon.

HOE KUN JE DIT VERANDEREN?

Door mensen met een beperking te leren kennen, vaak is het onbekende en onwetendheid de reden van het niet aannemen van iemand met een beperking. Werkgevers en sowieso mensen, ga in gesprek met mensen, wees nieuwsgierig. Sta open voor verandering, benader het positief. Zie mogelijkheden, die zijn er volop.

Wat heb je daarvoor nodig?

Ga met de mensen in gesprek, kom er achter waar hun talenten liggen, wat hun opleiding is , hun levensverhaal. Ga samen in oplossingen denken, mogelijkheden, binnen een bedrijf, op de werkvloer. Ga koffie drinken, leer ze kennen. Wat voor hobby's heeft iemand, hoeveel hulp heeft diegene nodig, welke aanpassingen zijn er nodig. Vaak valt het allemaal reuze mee, zie geen beren op de weg maar kansen.

Met ons bedrijf hopen we mensen te kunnen aannemen die achter ons product staan en laten zien wat ze kunnen. Dat kan op allerlei gebied zijn, creatief, marketing, sales.

Ons streven is door ons  product, wat een heel mooi product is, dit voor  elkaar te krijgen. Dit is niet makkelijk, we hebben veel geduld nodig, maar zeker niet onmogelijk.

ONZE MISSIE IS:

HEEFT IEMAND TIPS OF SUGGESTIES, ? GRAAG.

HEEFT IEMAND TIPS OF SUGGESTIES, ? GRAAG.

MARK SWARTJES

IMG_1830.JPG

Mark Swartjes is geboren met het syndroom van Down,

Bij de geboorte van Mark, wisten wij niet dat hij een beperking had. Mijn zwangerschap verliep voorspoedig. Al  snel ná de schok, hebben we gezegd, dit is onze zoon en we gaan er alles aan doen om hem een leuk leven te geven. Het was vallen en opstaan, zoals met alle kinderen die je opvoed. Kinderen met down syndroom zijn net als ieder ander kind, het enige is dat sommige dingen wat langzamer gaan. Nou dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het maakt ons  juist alert op de gehaaste samenleving, waar wij allen deel vanuit maken. Mark is een leuke, eigenwijze, lieve, jongeman . De  foto is gemaakt bij zijn werkgever Brownies& downies. Hij werkt daar vier dagen in de week.

Daarnaast is hij druk bezig met het maken van de hobbelbanden. Dit doet hij samen met zijn vader Paul.  In de toekomst hoopt Mark een collega te krijgen die ook mee helpt.

Mocht iemand een leuke vraag aan Mark hebben? Graag, Mark vind dat heel gezellig.

Hobbelband.

De ontdekking van de Hobbelband.

Twee jaar geleden werd ik benaderd door een vriendin. Haar dochter zat in haar laatste jaar van school. Samen met andere studenten waren ze een eigen onderneming begonnen, als opdracht voor hun examen. Zo kwamen ze op het idee om van oude autobanden kinderpoefjes te maken.  Een autoband met een plank onderop en een zitting met stof aan de bovenkant.  Het project liep aardig goed, waardoor ze het jammer vonden om het helemaal te laten stoppen. Toen kwamen wij in de picture. Mijn vriendin wist van mijn missie en dacht dat is een mooi product om uit te werken en daar mee in de toekomst mensen met een beperking te kunnen aannemen.

Wij mochten op school komen en spraken met de docent en de studenten.  Wij kregen hun businessplan en bespraken waar zij tegen aan liepen.  Wij waren heel enthousiast en begonnen ook met Kinderpoefjes te  maken. Wij wilde eigenlijk liever iets stoers, toen kwam mijn man Paul opeens op een hobbelpaard. Wij wilde geen paard omdat je dat al zoveel ziet. De autoband nodigde uit voor  een hobbelband. De naam Re-Tire volgde.

Hoe begin je?

Ja, goede vraag. Toen begon het echte werk, want we kwamen er achter dat een band een bepaalde breedte moet hebben voor evenwicht te kunnen houden. De band mag niet te hard zijn maar ook niet te zacht. Dus niet alle banden lenen zich ervoor.  Toen kwam het doorzagen van een band, nou dat was geen pretje. Ga maar door het staal heen knippen, zagen. Als je dat onder de knie hebt moet het ook wel recht zijn anders krijg je een halve gekke scheve band. Oefenen, oefenen en veel banden verprutst. Maar dat hoort bij het spel. Toch gelukt na een tijdje, een mooie band doormidden. Toen een mal voor het hout erboven, zagen, schuren enz. Het resultaat mag er wezen. Inmiddels zitten op Hobbelband 3.0. Want al doende wordt hij natuurlijk steeds mooier.

Alles aan de hobbelband is gerecycled.

De hobbelband en onze andere Re-Tire producten,  zijn allemaal van gebruikte materialen. Autobanden, en hout wat overblijft van een bedrijf wat in opdracht projecten uitvoert.

De hobbelband en onze andere Re-Tire producten, zijn allemaal van gebruikte materialen. Autobanden, en hout wat overblijft van een bedrijf wat in opdracht projecten uitvoert.

PERFECTIE.

Dit onderwerp spreekt mij aan, omdat het me steeds meer opvalt dat er in de maatschappij veel wordt gestreefd naar Perfectie. 

Mijn zoon met  Down Syndroom wordt gezien als Imperfect.  Is dit het tegenovergestelde van Perfectie of is dit een heel andere benadering?

Wat betekent eigenlijk Perfectie?

Perfectie is het streven naar voortreffelijkheid, alles goed willen doen of zijn. Geen gebreken hebben ,zowel  fysiek als mentaal.  Perfectie grenst aan volmaaktheid,  je bent helemaal goed. Perfectie is een dwang ,een pressie om alles te willen weten, doen en zijn.  Perfectie is in alles het hoogste resultaat behalen.  Dit kun je uitdrukken in cijfers. De 10 is perfect, uitmuntend,  foutloos.

Wanneer ben  je Perfect?

Je bent perfect als je alles wat je doet goed doet.   Je weet alles en je kunt alles.   Je staat boven alles en iedereen, omdat  jij die perfecte persoon bent. Behaalde resultaten zijn helemaal in orde, tot in de puntjes. Je bent foutloos.

Waarom streven mensen naar Perfectie?

 Mensen streven naar perfectie om er bij te willen horen.  Wanneer je iets heel goed hebt gedaan, of wanneer je iets heel goed kunt, krijg je erkenning en waardering van je omgeving. Perfectie geeft je zelfvertrouwen en zekerheid.

Ontstaan er problemen als je streeft naar Perfectie?

Wanneer je streeft naar perfectie ben je nooit tevreden met je resultaat. Wanneer je bv een acht haalt , wil je eigenlijk die 10.  Je haalt hierdoor eerder jezelf naar beneden, je vind jezelf niet goed genoeg. Het gevaar in streven naar perfectie kan een excuus zijn om helemaal niets te doen.

ALS JE IETS PERFECT WILT DOEN,HEB JE JE EERSTE FOUT AL GEMAAKT.

Het tegenovergestelde van Perfectie is  Imperfectie.

Dit kan van alles zijn, een recept wat mislukt is, deze blog, wanneer een toets veel fouten heeft, kritiek op je uiterlijk, je verstandelijk vermogen. 

Imperfectie geeft vaak een vervelend gevoel, het maakt je onzeker, je motivatie om ergens mee door te gaan verandert. 

ZIJN WE BLIJ HIERMEE?

Neen, Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn.


091068C6-A3CC-4F3F-A288-817732916904.jpeg

Sociaal Ondernemen, wat is dat?

Een sociale onderneming is een bedrijf waar de mens voorop staat, zonder winst uit het oog te verliezen.  De winst uit een sociale onderneming wordt gelijk weer terug in het bedrijf gestopt, waardoor deze verder kan groeien. Sociale ondernemingen zetten zich in voor economische en maatschappelijke participatie van kwetsbare mensen in de samenleving. Dit kan zijn op het gebied van welzijn, zorg, onderwijs, werk,klimaat etc. Ze zoekt verbinding met de mens, werkt graag samen waardoor er een win-win situatie ontstaat. Sociaal ondernemers erkennen het probleem dat er mensen aan de zij-lijn staan in de maatschappij. Dit ontstaat mede door gebrek aan opleiding, sociaal netwerk,  beperkingen, afkomst etc. Hiervoor zoeken ze een oplossing. Sociaal ondernemen wordt nog onderschat, terwijl het gewoon keihard werken is. Een sociaal bedrijf kan alleen goed draaien als het naast het sociale doel ook financieel gezond is. Een sociale onderneming is niet of nauwelijks afhankelijk van giftes en subsidies. 

IMPACT FIRST

Het verschil tussen een sociale onderneming en een traditionele onderneming zit hem in het belang. Bij een sociale onderneming komt Impact voorop. Bij een normale onderneming komen de financiën eerst. De beste ambassadeurs van een sociale onderneming zijn het personeel. Zij werken samen aan een gedeelde missie. Door hun missie werken ze hard, vol passie en overtuiging. Het groepsdoel staat voorop, in plaats van individuele doelen.

MAKEN SOCIALE ONDERNEMINGEN HET VERSCHIL IN DE MAATSCHAPPIJ?

Doordat sociale ondernemingen werken aan een groepsdoel ontstaan er creatieve oplossingen voor de vele problemen, welke mensen in de maatschappij bezig houden. Er is grote behoefte aan sociale ondernemingen in de maatschappij. Ondernemingen die de problemen aanpakken en geld verdienen.  Mensen hebben behoefte aan zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Mensen willen gewoon "meedoen". Werken en gezien worden. Sociale ondernemingen bieden deze mensen een kans, wat leid naar meer gezondheid en geluk. Dit doen ze door hun sterke geloof en overtuiging, dat ieder mens actief deel kan nemen aan onze maatschappij. Deze tijd en door de crisis ,is er een andere kijk op ondernemen ontstaan. De mensen verlangen naar saamhorigheid, het met elkaar inrichten van de samenleving. Niet alleen over de problemen praten,zoals in de politiek, maar doen.  Dit is mede door de verhalen achter de mens. Daardoor komen de problemen in een ander daglicht te staan.

Sociale ondernemingen zijn de toekomst. Voorbeelden hiervan zijn tonychocolony, kromkommer, happy tosti, deprael, Brownie&downies. En natuurlijk onze mooie onderneming Pipsinc./Re-Tire.

 ZIJN ER OOK OBSTAKELS?

De meeste Europese landen hebben al een beleid voor sociaal ondernemingen. Nederland loopt wat dat betreft achter. Het is extra lastig als sociaal ondernemer aan kapitaal te komen. Investeerders verwachten hoge rendementen, omdat ze niet begrijpen dat de sociale missie voorop staat. Er zit verbetering in, zoals door bv Crowdfunding, omdat sociaal ondernemers vaak een goed verhaal hebben waar mensen aan bij willen dragen.  Uit de jaarlijkse marktmonitor van Sociaal Enterprise NL blijkt dat deze ondernemingen zorgen voor meer werkgelegenheid en innovatie stimuleren in hun hele branche.

Door meer over en met sociale ondernemers te praten, ontstaat er steeds meer erkenning en behoefte aan deze vorm van ondernemen. 

HEB JIJ AL ERVARING MET SOCIAAL ONDERNEMEN OF  ZIJN WIJ  DE EERSTE ?